Вълшебството, наречено Капри


Неслучайно наричат Капри магически остров. Той е точно такъв. Още със стъпването на крайбрежната улица, сякаш влизаш в приказка. Приказка за изумрудени води, накацали по склоновете бели къщи, пищни градини с невероятна растителност и зашеметяващи гледки от високите точки.

Ако търсите екзотично място с пясъчни плажове и купища палми, то Капри определено не е вашето място. Тук атмосферата е много повече романтична, отколкото екзотична. Плажовете на малкия остров са няколко и всичките са с камъчета. Но пък водата е кристално чиста и много приятна за къпане. Островът е известен като луксозно място, където ходят богати и известни хора. Това далеч не означава, че един средностатистически българин не може да си позволи почивка там. Напротив. Всичко зависи от това къде се отсяда и къде се яде. На Капри има както много скъпи места, така и доста прилични такива. Като цяло цените са същите или само една идея по-високи от съседна Гърция, където вече българите масово ходят. Ако си наемете квартира с кухня, то може и да си готвите, като пазарувате продукти в супермаркета, където цените са доста добри. Изненадва фактът, че някои неща са дори по-евтини от България като консервите риба тон например. Човек може да закуси и дори да обядва перфектно с един супер вкусен сандвич „Капрезе“. Всъщност салатата с това име води началото си именно от Капри. Така че и салата, и сандвичът „Капрезе“ са на голяма почит на острова. Един голям сандвич с хрупкаво хлебче, вкусни домати и плътна моцарела струва 5 евро, като с него могат да се нахранят дори двама души. Кафето започва от 1 евро и стига до 3 евро в зависимост от кафенето. Пица „Маргарита“ струва 7-8 евро, а останалите пици вървят средно по 9-10 евро, колкото им е цената и по гръцките курорти. Спагетите с домати и босилек също са около 10 евро. По-скъпи са спагетите с морски дарове, като цената им се движи около 13 евро, а в по-скъпите ресторанти стига и до 18 евро. Литър минерална вода по заведенията е 2 евро, а в супермаркета цената й се движи около 50-80 цента.


На острова се намират градовете Капри и Анакапри, разположени на около два и половина километра едно от друго. Пристанището се намира в Капри- главният град. Интересното е, че центърът на градчето на е в подножието на планините или около пристанището, а на един от стръмните склонове. До там се стига с железница или автобусче. Може и пеша разбира се, но трябва да си отделите време и да се въоръжите с търпение, защото островът е много скалист и стръмен. Центърът е приказно място, то което се разкриват умопомрачителни гледки към града и залива. Особено въздействащи са те след залез слънце, когато целият остров сякаш е накацан от стотици светулки. По малките улички на централната част има приятни ресторанти, а по търговските улички е пълно с магазини, като преобладават тези на скъпи марки като „Прада“ и „Долче и Габана“. Не може да посетите което и да е италианско място без да хапнете от вкусния италиански сладолед. Това важи и за Капри. На някои места фунийките се правят на момента, а сладоледите са кой от кой по-вкусен. Където и да се разходиш на този приказен остров, си все заобиколен от палми, карсиви храсти и дървета и много цветя.

В Анакапри се ходи с рейсче от пристанището. Пътят е около 15 минути и е много живописен, защото минава през по-голямата си част на ръба на скалата. Този факт освен всичко друго, вдига и адреналина от пропастта, която се простира пред очите ти. И в Анакапри може да се насладите на уюта на тесните улички с безброй магазинчета и на белите къщи. От центар на града се взима лифт, който отвежда до най-високия връх на острова- Монте Соларо. От там се вижда целия остров като на длан.


Други интересни забележителности в Капри са: скалите Фаральони; вилата на Тиберий – "Юпитер" и градините на Аугустоа в Анакапри се намира прочутата Синя пещера, открита през 1826г. и черквата "Сан Микеле", построена през ХVIII век.

Коментари