Искрено и лично за Хелоуин


Всяка година малко преди Хелоуин започват дебати "за" и "против" католическия празник. Така стана и тази година. Смятам, че празнуването на Хелоуин е въпрос на гледна точка, но съм изключително недоволна, че този небългарски празник се натрапва в детските градини и училищата. По този начин, от въпрос на избор, празнуването му става едва ли не задължително.

Не харесвам Хелоуин, не ми допада идеята за него. Вероятно много майки ще ме сметнат за старомодна, но аз няма да облека детето си в зловещ костюм, няма да му купя изкуствен череп, нито ще пека сладки във формата на човешки кости. Няма да му обяснявам с подробности защо големи и малки правят тези безумия, защото не искам да обръщам такова внимание на Хелоуин. Най-вероятно тази вечер, както и много други вечери, ще уча моя мъник да пише букви и цифри, ще му дам да рисува или пък ще играем на "Черен Петър" или "Не се сърди човече". Все пак 1 ноември е Ден на народните будители, ден, в който отдаваме почит на българските книжовници и революционери. Много по-нормално ми се струва тази вечер да четем книги, да гледаме документални филми за българи, възраждащи националния дух, отколкото да се правим на палячовци, да олицетворяваме смъртта и демоните, а децата ни да обикалят къщите за лакомства, облечени като вещици.

Нещо повече- смятам, че голяма част от децата се страхуват от тези образи, страхуват се от сатанинските ритуали, които се играят уж на шега, но водени от детското си любопитство и жаждата за разнообразие, те се включват в празнуването на Хелоуин. Особено след като самите им родители са толкова запалени от идеята. Дали обаче цялата суетня около сатаната, вещиците и смъртта не покосява емоционалното здраве на децата ни? Май много, много не мислим за това...

А знаете ли, че според социолози отбелязването на подобни празници е много тревожен белег на времето? Според тях празнуването на Хелоуин и подобни мероприятия свидетелства за криза на културата, когато хората престават да различават добро и зло. В същото време психолозите непрекъснато алармират, че съзнанието на децата става все по-демонизирано. Непрекъснато расте броят на децата с неврози, страхове и психически нарушения. В този ред на мисли човъркането в съзнанието на един незрял все още човек с подобни вещерски игри е крайно вредно.

Ясно е, че се води глобална политика към това хората и по-специално децата да бъдат с промивани мозъци. Един човек, който има страхове, психически проблеми, който няма ценности, който расте в безнравствено време, много по-лесно може да бъде манипулиран. Като майка и като човек, апелирам към всички вас- Нека помогнем нашите деца да бъдат здрави и осъзнати! Нека ги научим да ценят истинските неща в живота! Да ги научим да не се страхуват! Нека поне опитаме!

Коментари