Трябва ли да чакаме новата година, за да бъдем щастливи?

 

Ето, че влязохме в 2021 г. толкова очаквана, с надежда и нетърпение след нелеката 2020 г. в глобален мащаб. Но ако се замислим, всяка нова година бива очаквана с надежда за по-добър живот, за повече сбъднати мечти. Често в края на едната година правим равносметка какво сме постигнали, какво не сме направили, а в началото на следваща си поставяме цели, даваме си обещания.

Свикнали сме да приемаме новата година като отправна точка, като старт на нов период. Но нужно ли е да чакаме тази отправна точка, за да започнем да действаме? Трябва ли 1 януари да е датата, в която ще мислим сериозно идеите си или ще започнем спорт, диета, нова работа, важен проект? Разбира се, че не! Сбъдването на желанията ни започва в момента, в който започнем да действаме, независимо дали е 1 януари, 2 юли или 15 октомври... Няма нужда да чакаме нещо, за да направим необходимото за нашата реализация, независимо за какво става въпрос.

 

Отлагането на действията ни за контретна наша мечта, често е удобно. Не е трудно да се почувстваме несигурни, да искаме да направим нещо с цялата си душа, но да ни обземе страх. Това е лесна пързалка, по която се пускаме без много да му мислим. Ние, хората не обичаме да се чувстваме несигурни, не ни се излиза от зоната на комфорт. Но истината е, че истинският ни живот започва от края на тази зона. Тя е като блато, което те поглъща без да си дават сметка, а когато се усетиш, вече си нагълтал от тинята.

 

Да направиш нещо смело, да вземеш кардинално решение, да променш коренно професия, работа, среда, често е поясът, който ни издърпва от блатото, за да ни изведе на брега, откъдето се разкриват неподозирани възможности. Възможности не само за подобрение на нашето състояние и битие, но и възможност за еволюционно и духовно израстване. Защото това е една от основните цели на нашето съществуване.

 

От блатото нямаме добър поглед, не можем да видим колко богат е този свят и колко шарен е този живот. Затова да трябва да съберем смелост, да погледнем отвъд ограниченията ни и да видим варианти за развитието на по-доброто ни и успешно второ Аз. Поне сме длъжни да пробваме, нали?!


Деси Боцева

Коментари